Geamurile termopan sunt realizate din doua foi de sticla care sunt separate printr-un strat de aer sau gaz si apoi sigilate. Acestea sunt concepute pentru a oferi o mai buna bariera impotriva temperaturilor exterioare decat ferestrele unice, deoarece cele doua straturi de sticla si stratul tampon actioneaza ca izolatori. Sticla folosita are o suprafata special filmata, care re-radiaza caldura in lunile reci si previne caldura in timp de vreme calda. Initial creat pentru clima extrema, geamul termopan este acum utilizat pe scara larga in aproape toate locatiile, atat pentru constructii noi si ca ferestre de inlocuire.

Multe tipuri de sticla pot fi folosite pentru a crea ferestre termopan, de la cel utilitar la decorativ, dar cea mai comuna este selectia de inalta performanta din sticla cu emisivitate redusa. Sticla Low contine un strat metalic practic invizibil in panoul de sticla, impreuna cu un strat special care pot fi selectate in diferite glazuri pentru a gazdui o gama larga de climate. Sticla de inalta-Solar-Gain este preferata pentru zonele cu veri racoroase si ierni foarte reci deoarece reduce pierderile de caldura si cresteri de caldura, sau solara. Sticla moderat-Solar-Gain permite intr-o cantitate mai mica de caldura, fara a pierde lumina si este adesea aleasa in zonele cu veri moderate si ierni. Sticla Low-Solar-Gain ofera cea mai buna protectie de razele UV si este selectata in zonele cu veri foarte calde si ierni blande. Geamul termopan cu un gaz inert – cel mai adesea – argon este considerate un izolator mai bun decat cei cu un buzunar sigilat de aer. Gaze cum ar fi argon permite mai putina caldura sa scape si mai putin temperature rece sa intre, deoarece acestea au o densitate mai mare, oferind astfel un tampon mai bun decat aerul. Ferestrele cu geamuri duble create in fabrici sunt sigilate etans pentru a spori si mai mult de izolare si pentru a elimina potentialul de condensare, ce se poate forma intre geamuri.

Exista multe beneficii pentru ferestre cu geam termopan, si prezenta sau adaugarea lor este considerata, in general, pentru a creste valoarea unei case. Cel mai important beneficiu este capacitatea lor de a conserva energia si de a reduce facturile de energie costisitoare, deoarece acestea pastreaza casele calde in timpul iernii si mai reci in timpul verii. Ele sunt, de asemenea, usor de intretinut, oferind o  mai buna izolare impotriva zgomotului, si sa ofere o masura de securitate sporita, deoarece fiecare strat de sticla este un alt obstacol impotriva intrusilor.

Tot ferestrele cu geam termopan iti protejeaza interiorul casei de daunele ce le poate provoca soarele asupra mobile, fotografiile sau chiar si somnului tau.